Kom niet rellen!

Burgemeester Wienen; “Op basis van signalen tot oproep van illegale samenscholing en rellen op verschillende locaties in Haarlem roep ik met klem op hier geen gehoor aan te geven. Gebruik je gezonde verstand, bij overtreding loop je het risico op een boete en een strafblad. Ook ouders roep ik met klem op om hun kinderen thuis te houden. Het is voor niemand prettig, maar laten we het niet nòg onprettiger maken dan strikt noodzakelijk. Bij verstoring van de openbare orde wordt direct ingegrepen”.

Burgemeester Wienen heeft drie veiligheidsrisicogebieden, waaronder het hele centrum, aangewezen waar indien nodig preventief gefouilleerd kan worden.


Avondklok en aanscherping coronamaatregelen

Het kabinet heeft met instemming van de Tweede Kamer besloten om de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus uit te breiden. Zo wordt op zaterdag 23 januari een avondklok ingevoerd van 21.00 ’s avonds tot 4.30 uur ’s morgens. De nieuwe regels zijn nodig om contacten te beperken en zo de verspreiding van het virus verder terug te dringen. Ook heeft de Tweede Kamer de regels voor bezoek aan huis per 20 januari aangescherpt: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Daarnaast komen beperkingen om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Burgemeester Wienen: “ De avondklok is een heftige beperking, maar de situatie is ook ernstig. Het is aan de burgemeesters om samen met de politie en het Openbaar Ministerie vervolg te geven aan dit besluit van het kabinet.

Alle ingezette maatregelen zijn nu hard nodig om nog meer besmettingen tegen te gaan. Ik begrijp dat dit ook voor Haarlemmers moeilijk is, zeker omdat we al zo lang niet meer kunnen doen wat we nodig hebben: elkaar ontmoeten. Ik doe een beroep op alle Haarlemmers om dit serieus te nemen en zich te houden aan deze regels. Dat vraagt nogal wat van ons. Maar laten we daarbij voor ogen houden dat alle maatregelen, ook de aanvullende, bedoeld zijn om uiteindelijk zo snel mogelijk als samenleving weer gewoon te kunnen functioneren. Ik hoop dat we dit met elkaar doen en ook omzien naar mensen in onze omgeving die nu misschien juist die aandacht en zorg nodig hebben om het vol te houden.”

Op verzoek van een aantal raadsleden zullen vanaf zaterdag 23 januari tussen 20.30 en 21.00 uur de twee Damiaatjes luiden om stadsgenoten te laten weten dat zij binnen moeten blijven. De twee Damiaatjes, klokken die in de Grote of St. Bavokerk hangen, luiden van oorsprong om 21.00 uur om buitenlui aan te sporen de stad te verlaten voordat de stadspoorten zouden gaan sluiten.

Kijk voor actuele informatie over corona en de maatregelen op www.rijksoverheid.nl/corona of op www.haarlem.nl/coronavirus.