De seniorentablet

Na een geslaagde eerdere ronde, stelt de gemeente Haarlem dit jaar (het Jaar van de Toegankelijkheid) weer seniorentablets beschikbaar. Een half jaar gratis uitproberen en daarna eventueel overnemen, met korting.

De seniorentablet maakt de digitale wereld toegankelijker voor ouderen én voor mensen die door een beperking niet met een standaardtablet om kunnen gaan. Wethouder Marie-Thérèse Meijs: “Bijvoorbeeld mensen met dementie of iemand die door te weinig spierkracht lastig beweegt. Ook is de Compaan beveiligd tegen spam en virussen.”

Honderd tablets
De gemeente stelt honderd seniorentablets beschikbaar en net als vorig jaar krijgen nieuwe gebruikers thuis uitleg. Daarna kunnen zij met vragen of problemen terecht bij een speciale helpdesk. Mevrouw Mudde: “Je moet natuurlijk wel een beetje experimenteren. Ik weet dat ik nog niet alle mogelijkheden benut, maar de foto’s zijn voor ons het allerleukst.”

Foto’s kijken
Mevrouw Mudde heeft er al één. “Ik ben niet zo handig op de elektronische snelweg en dan is deze tablet een uitkomst.” Zij maakte in de vorige ronde – die startte in 2017, het Jaar van de Ontmoeting – gebruik van het aanbod om de seniorentablet uit te proberen en daarna te kopen. Hij bevalt erg goed. “Wij gebruiken de tablet veel om foto’s op te kijken. Hij staat gezellig op tafel en bladert vanzelf door alle foto’s die erop staan.” Ze is mantelzorger voor haar man, die een hersenziekte heeft, en daardoor erg druk met verzorgen. “We gaan voor een goede kwaliteit van leven en de seniorentablet helpt daarbij. We kunnen bijvoorbeeld niet te vaak bezoek hebben, maar zo hebben we toch contact met de buitenwereld.”

Beeldcontact
“Familie en buurtgenoten zetten er ook foto’s en video’s op. Dan geeft de tablet een melding dat we post ontvangen van diegene, met de vraag ‘Wilt u die openen?’ Na het openen staan de foto’s vanzelf op de tablet. Ook een foto in een e-mail komt automatisch bij de andere foto’s terecht.” E-mailen doet mevrouw trouwens niet zo vaak, maar beeldbellen met familie weer wel.

Haarlemse editie
Na een half jaar uitproberen kan de gebruiker de tablet teruggeven of voor de helft van de nieuwprijs overnemen: 149 euro. Daarnaast betaalt men een maandabonnement vanaf 12,95 per maand. Wethouder Meijs: “Voor Haarlem is een speciale editie van de Compaan ontwikkeld, met knoppen om direct contact te maken met Haarlemse organisaties als BUUV, Servicepaspoort, Haarlem Ontmoet en de Sociaal Wijkteams. Ik zou mijn moeder van 91 er ook wel aan willen. Het contact met familie, vrienden en de buitenwereld wordt makkelijker. Een verruiming van het blikveld!”

Heeft u interesse in de seniorentablet? Opgeven kan bij Compaan op telefoonnummer 088-1450 123 of via haarlem@uwcompaan.nl. Meer informatie staat op www.uwcompaan.nl/haarlem.

Hier de laatste pdf.

Tekst:Marieke Serruys| Foto: Marisa Beretta