Schalkwijkse Wijkraad vrouwen

Schalkwijk vaart wel bij drie vrouwelijke voorzitters Wijkraden

[HAARLEM] Zou het toeval zijn dat in drie van de vier Schalkwijkse wijkraden een vrouw voorzitter is? Hun gezamenlijke standpunt: “We merken van buiten dat er zo naar ons gekeken wordt. Vrouwen houden de groep meer bij elkaar, roepen toch een andere sfeer op, tegelijk blijven we kritisch opbouwend en brengen we ideeën aan”.

Bron: Haarlemsweekblad

Yvonne van Schie is voorzitter van de wijkraad Europawijk, Riet Ooms van die van Molenwijk en Marijke ’t Hart van die van Meerwijk. Boerhaavewijk is op zoek naar een voorzitter.

Marijke: ‘Ik ben pas vanaf maart van dit jaar in bedrijf. Riet en Yvon­ne hebben mij geweldig opgevangen en wegwijs gemaakt. Er speelt zo ontzettend veel in dit stadsdeel’. Yvonne: “De vier wijkraden zijn een serieuze gesprekspartner voor de gemeente en projectontwikkelaars’. Riet: ‘We zijn goed geïnformeerd, horen wat er speelt, kennen de gevoeligheden én hebben als het moet ook een mening’, besluit ze met een knipoog.

Wat ze alle drie merken is dat het nogal veel tijd opslurpt. Voorzitter zijn is bijna een dagtaak. En het is dan fijn als er door de instanties naar je geluisterd wordt. Yvonne: ‘We hebben voorkomen dat er een stadscamping kwam, dan is het wel zaak datje met een ander idee komt. De eco-buurttuin met moestuintjes voor omwonenden, een trapveldje voor de kinderen en plukweides is een gevolg van overleg en een succes’.

Riet: *De gemeente opperde het plan voor zonnepanelen op de drie plassen, maar wij hebben ze liever op parkeergarages. Op het plein bij de Markthal van het nieuw te bouwen winkelcentrum hebben we ‘bedriegertjes’ (fonteinen) voorge­steld.
Als er gebouwd wordt, zeggen we: zorg voor een goede waterhuis­houding en voor groene daken. We pleiten ook voor een loopbrug bij het VNTJ-gebouw dat gaat worden op- gepimpt. Mijn motto, denk ’s groot­stedelijk, doe iets met lef’.

De Molenwijk heeft maar liefst zestig vrijwilligers. Riet: “Er zijn allerlei klankbordgroepen. We willen mensen erbij betrekken en ze laten doen wat ze leuk vinden.’ Marijke: ‘In de wijkraad werken wij samen. De voorzitters kennen de grote lijnen, vergaderen met de gemeente en instellingen. Andere wijkraadsleden zijn buurtouder, halen onkruid weg of organiseren leuke activiteiten voor jongeren.
Al die verschillende kwaliteiten van de verschillende mensen in de wijkraad zijn nodig om de leefbaar­heid in de wijk te verbeteren’.

Willem Brand