Energiecompensatie

Energiecompensatie over?

Geef het aan een goed doel in Haarlem

De Speelgoedbank is een van de goede doelen waaraan gedoneerd kan worden. Haarlemmers die de 190 euro compensatie voor de hoge energieprijs kunnen missen, kunnen dat bedrag doneren aan goede doelen in de eigen stad.
De Stichting Share Local heeft met vijf goede doelen uit Haarlem en de gemeente een website in het leven geroepen waar ze hun bijdrage kunnen doen. De nieuwe Haarlemse stichting heeft als doel de kloof tussen arm en rijk in de stad kleiner te maken. De goede doelen die op de site worden gepresenteerd, sluiten daarbij aan.
Het gaat om De Antonius Gemeenschap, Stichting Leergeld Haarlem en Zandvoort, Het Open Huis, de Speelgoedbank en het Rode Kruis.
Kwetsbare inwoners
De Antonius Gemeenschap is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor kwetsbare inwoners van de stad. Dat doet de organisatie onder meer met een wekelijkse buurtkeuken waarbij eenzame ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast houdt ze maandelijks high teas in verzorgingshuizen in de stad.
De Stichting Leergeld Haarlem en Zandvoort helpt gezinnen die het niet breed hebben met een financiële bijdrage, zodat de kinderen op school met sport en cultuur kunnen meedoen. Het gaat in Zandvoort en Haarlem om vijfduizend kinderen.
Koffiepunt
De derde club waaraan Haarlemmers via het initiatief kunnen doneren, is het Open Huis in Schalkwijk. Het is zowel een kerk als een maatschappelijke organisatie. Er zijn begeleiders actief die buurtbewoners kunnen helpen, bijvoorbeeld met hun financiën. Verder zijn er inloopochtenden met activiteiten en een koffiepunt in de kringloopwinkel aan de Frieslandlaan.
De Speelgoedbank zorgt ervoor dat gedoneerd speelgoed een nieuw leven krijgt. Jaarlijks krijgen meer dan vijftienhonderd kinderen speelgoed dat eerder is ingeleverd. De dagelijkse gang van zaken bij de Speelgoedbank wordt gerund door vrijwilligers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Kinderen van wie de ouders een Haarlem Pas hebben, kunnen er maandelijks voor vijf euro speelgoed uitkiezen.
Boodschappen
Het Rode Kruis werkt in Haarlem samen met Stem in de Stad om boodschappenkaarten uit te delen aan gezinnen die niet genoeg geld hebben om zelf hun dagelijkse boodschappen te betalen én niet in aanmerking komen voor hulp van de Voedselbank.
De vijf lokale goede doelen worden gepresenteerd op de website, waarbij bezoekers met een klik op een banner direct naar de betaallink van het goede doel van hun keuze worden geleid. De website is te vinden via www.Haarlemdeelt190euro.nl.