Etensresten?

Persbericht: Etensresten? In de groene bak

Haarlem, 16 mei 2023

 Steeds meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten worden gescheiden. In 2022 scheidden we in Haarlem 6.492 ton, zo’n 40 kilo per persoon. En dat is goed voor het milieu, want van gft en etensresten worden compost (o.a. voor boeren) en biogas (o.a. voor verwarming van huizen) gemaakt. Dit proces duurt maar een maand, gebeurt lokaal en is volledig circulair.

Nog 35% van het restafval bestaat uit gft en etensresten
Toch bestaat ongeveer 35% van het restafval in Haarlem uit afval dat eigenlijk in de groene bak hoort. En dat zijn vooral etensresten! Dan wordt het met het restafval verbrand en dat is duurder én minder milieuvriendelijk dan het verwerken van gft en etensresten. Houd gft en etensresten dus apart, dan kan het worden hergebruikt.

Drie redenen om gft en etensresten te scheiden

  1. 100% circulair: goed gescheiden gft en etensresten kunnen volledig worden verwerkt tot:

Biogas: Steeds meer gft-afval wordt vergist. Dit levert biogas op: dat is duurzame energie die direct in het warmtenet terecht komt. Voor jouw verwarming bijvoorbeeld.

Compost: Van gft-afval kan goede compost gemaakt worden. Boeren, tuinders en de gemeente gebruiken dit om de bodem te verbeteren (bijvoorbeeld om groente of fruit op te telen of voor plantsoenen). Compost is beter voor het milieu dan kunstmest, potgrond en tuinaarde (dat wordt van veen gemaakt).

  1. Lokaal verwerkt: Gft en etensresten uit Haarlem worden in de provincie verwerkt tot compost en biogas.
  2. Goedkoper: Gft gescheiden inzamelen en composteren is goedkoper dan het samen met het restafval verwerken. Op de lange termijn kunnen we dit terugzien in de gemeentebelasting die jij betaalt voor het ophalen en verwerken van het restafval (de afvalstoffenheffing).

Wat mag er in de groene bak?

Dit mag wél in de groene container:

  • Alle etensresten: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood, etc. Het mag gekookt, gebakken of rauw zijn.
  • Theezakjes, koffiepads en koffieprut
  • Eierschalen, pinda- en notendoppen, kaaskorsten zonder plastic
  • Snijbloemen en kamer- en balkonplanten
  • Biologisch afbreekbaar kattengrind en mest van kleine huisdieren
  • Onkruid, plantresten, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren

Je mag biologisch afbreekbare zakjes gebruiken (herkenbaar aan het kiemplantlogo), maar gooi je gft-afval nooit weg in gewone plastic zakjes. Twijfel je of een specifiek product bij het gft mag? Kijk dan op afvalwijzer.spaarnelanden.nl. Of download de app: ‘Afvalwijzer Spaarnelanden’.

Waar staan groene containers voor gft en etensresten?

Heb je geen groene rolcontainer bij je woning? Dan kun je gebruik maken van de groene gft-containers in standaard bij jou in de wijk. De locaties van deze containers vind je in de afvalwijzer: afvalwijzer.spaarnelanden.nl. Of download de app: ‘Afvalwijzer Spaarnelanden’.