Gebouwd op een paar meter zand?

IJscowagen op Koninginnedag aan de Frankrijklaan in 1993 (Foto Marieke/Nick).

HAARLEM – Welk stadsdeel is qua menselijke bewoning ouder, Haarlem-centrum of Schalkwijk? Veel inwoners van Spaarnestads grootste ‘wijk’ zullen het antwoord schuldig blijven. Verder dan: “We liggen op een paar meter opgespoten zand,” reikt de kennis van de meeste inwoners niet.

Toen Corona-restricties roet in het eten gooiden in het programma van ‘Kunstschatten van Schalkstad 2020’ in oktober, bedacht bestuurslid Marieke van der Leij van de organiserende stichting Palanka Negra een alternatief. “Ik wilde inwoners een vermakelijke activiteit bieden en tegelijkertijd het historisch besef van Schalkwijkers aanwakkeren. Er is zoveel over Schalkwijk te vertellen. De meeste bewoners hebben daar geen flauw benul van!”
Een lokale gids kon noch geleverd worden door Historische Vereniging Haerlem of de VVV. Uiteindelijk werd Nick Nuyens gevonden. “Ik gidste al op privé-basis in de stad en ben erg bevlogen met Schalkwijk waar ik zelf getogen ben én bovendien nog steeds woon,!” vertelt hij.
De eerste twee historische wandelingen over o.a. De Zuid-Schalkwijkerweg waren – ondanks de restricties met mondkapjes, aanmeldingsplicht én hondenweer – tjokvol. Er is blijkbaar een grote honger naar kennis over historisch Haarlem-Schalkwijk!

Facebook
Ook Nick leek een historisch genootschap speciaal voor Schalkwijk fantastisch. Een vereniging die zich richt op zowel eeuwenoude maar ook nieuwerwetse geschiedenis van ‘Suyt-Scalcwijck’ zoals ons stadsdeel vroeger heette. In december werd de Facebook-pagina ‘Genootschap Oud-Schalkwijk Haarlem’ (GOSH) opgericht waar volgers naar hartelust oude schoolfoto’s of andere kiekjes kunnen plaatsen.

Activiteiten
Momenteel is er een ‘schattenzoektocht’ via mobieltje (geocache) in de maak en zullen er – mits corona het toelaat – binnenkort historische wandelingen met gids zijn. Ook is het de bedoeling in oktober enkele foto’s van de Facebookpagina groot te exposeren in de lokale bibliotheek – eventueel met oude vondsten erbij. Dus hou de Facebookpagina in de gaten!

Besef
Het besef dat dit stadsdeel historisch ook interessant is, groeit langzamerhand. Dat blijkt wel uit het feit dat één van de eerste kerken van het nieuwe Schalkwijk onlangs een monumentenstatus kreeg. Zo is de ‘Moeder van de Verlosser’-kerk op de hoek Floris van Adrichemlaan/Professor Eijkmanlaan vanwege zijn bijzondere architectuur tegenwoordig een beschermd gebouw.

Antwoord
Om antwoord te geven op de vraag in de inleiding: het oudste bewijs van menselijke bewoning in Haarlem werd gevonden bij de Put van Vink. Hier is een historische handbijl opgegraven die minimaal 3.200 jaar oud is. Dus nu weet u het: Schalkwijk is qua menselijke bewoning ouder dan Haarlem-stad!

Facebook: Genootschap Oud-Schalkwijk Haarlem (GOSH).

https://bit.ly/2MBQa9A

Marieke van der Leij en Nick Nuyens
Genootschap Oud-Schalkwijk Haarlem (GOSH)

https://www.facebook.com/groups/217978853057327

Nick en Marieke met een oude vondst, een zogeheten ‘kolfbal’, bij de ‘Moeder van de Verlosser’-kerk die onlangs tot monument is verklaard (hoek Floris van Adrichemlaan/Professor Eijkmanlaan). (Fotograaf: Danny Gooyer).