Winnaar: Panorama Lokaal

Winnende teams bekend gemaakt

Van de drie uiteindelijk overgebleven inzendingen voor Schalkwijk:

Waddenbuurt Commons , Schalkwijk verbindt! en Ons Molenwijk

heeft Waddenbuurt Commons uiteidelijk een prijs gewonnen.

Bij dit project is de hamvraag: hoe verbeteren we een buurt waar de helft van de gebouwen op de slooplijst staat? Met ‘Waddenbuurt Commons’ heeft dit winnende team deze vraag beantwoord door de dreiging van sloop om te zetten naar een kans voor de buurt, en hiermee nieuwe plekken te maken om te wonen, werken, leren en ontmoeten. Onder het motto ‘waardeer, gebruik, versterk’ verbeteren zij niet alleen het dagelijkse leven in de Waddenbuurt, maar creëren ze ook een plek en infrastructuur waarmee de buurt in zichzelf kan investeren. Hiermee zorgen ze ervoor dat Schalkwijk het kapitaal kweekt om een deels onzekere toekomst mee in te kunnen gaan.

De jury: ‘Waddenbuurt Commons is een plan dat zorgvuldig is uitgewerkt en op een mooie, gestructureerde manier wordt gepresenteerd. De benadering vanuit de wijk en het principe om voort te bouwen op wat er is, is sterk en biedt een toegevoegde waarde.’

Een plan van team AP+E, DMAU en De Waag.

De website van Panorama Lokaal


Deelnemende teams bekend gemaakt 
De teams die zijn geselecteerd voor de ontwerpfase van Panorama Lokaal zijn vandaag bekend gemaakt. De jury’s hebben per gemeente drie teams geselecteerd. Deze teams gaan de komende maanden aan de slag om nieuwe energie te geven aan de wijken Mosterdhof in Westervoort, Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg-Noord, Westwijk in Vlaardingen.

Wil je weten wie er zijn geselecteerd?
Op de website van Panorama Lokaal zie je per locatie welke teams zijn geselecteerd. Het juryrapport is uiterlijk 13 februari online beschikbaar. Hierin staat per inzending gemotiveerd waarom een team wel of niet is geselecteerd. Via onderstaande links kun je de namen van de gekozen teams bekijken.

Veel inschrijvingen
Maar liefst 147 teams hadden zich ingeschreven voor Panorama Lokaal. Het College van Rijksadviseurs is onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen.
“Het aantal inzendingen en de uitstekende motivaties geven veel vertrouwen. De krachtige coalities van gemeenten, woningbouwcorporaties en andere partijen kunnen nu – samen met de ontwerpteams – echt aan de slag met de noodzakelijke vernieuwing van deze wijken,” aldus Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Start ontwerpfase
De geselecteerde teams gaan komende week aan de slag. Ze starten met een kick of bijeenkomst op 13 februari, waar ze kennis maken met de lokale coalities en initiatiefnemers. Daarna gaan zij – onder andere tijdens ateliersessies in de wijken – aan de slag met hun plannen. Eind april leveren ze hun voorstellen in, waarna ze in mei hun ideeën presenteren aan een lokale jury. De winnaars van de zeven prijsvragen worden op 24 juni bekend gemaakt.

Save the Date: Panorama Nederland in de praktijk
Panorama Lokaal is geïnspireerd door Panorama Nederland, een optimistische toekomstvisie van het College van Rijkadviseurs. Panorama Nederland toert al geruime tijd door Nederland en biedt velen inspiratie om na te denken over de toekomst van ons land.
Op 24 juni is het tijd voor de volgende stap: van een optimistische toekomstvisie naar de realistische en soms weerbarstige praktijk. Belangstellenden zijn die dag – waarop we ook de winnaars van Panorama Lokaal bekend maken – van harte welkom. Meer informatie over snel op www.panorama-nederland.nl

 


De inschrijving voor de prijsvraag Panorama Lokaal is gesloten.

Er zijn ongeveer 20 aanmeldingen voor Schalkwijk binnen!

Meer dan 140 aanmeldingen zijn landelijk binnengekomen, verdeeld over de zeven locaties. De initiatiefnemers van Panorama Lokaal zijn blij met de grote respons van teams die aan de slag willen gaan om deze wijken en het buitengebied toekomstbestendig te maken.

Selectie van de teams
Nu zijn de leden van de jury aan zet. Per locatie selecteert een lokale jury – onder leiding van een lid van het College van Rijksadviseurs – drie teams. Teams krijgen uiterlijk 6 februari bericht of ze wel of niet zijn geselecteerd. De geselecteerde teams ontvangen ook een uitnodiging voor de kick off bijeenkomst.

Kick off bijeenkomst op 13 februari
De ontwerpfase van Panorama Lokaal gaat op 13 februari van start. Hiervoor ontvangen alle geselecteerde teams een uitnodiging. Ook de lokale coalities – die de prijsvragen hebben uitgeschreven – zijn hierbij aanwezig. Het programma biedt ruimte om met elkaar kennis te maken. Naast een plenair programma met onder meer Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Anke van Hal (Nyenrode Business University), Maarten van Poelgeest (AEF – slim financieren) en Hans Boutellier (Verwey Jonker Instituut – improvisatiemaatschappij) zijn er parallelsessies met relevante thema’s over energie, mobiliteit, biodiversiteit en natuur en betrokkenheid van bewoners.

13 februari van 13.00-17.00 uur
Villa Jongerius
Kanaalweg 64, 3527 KX Utrecht
(loopafstand van Utrecht CS)