Molenwijk

Molenwijk is opgezet als experimentele wijk opgebouwd uit verschillende velden met laagbouwwoningen. In het centrale deel van de wijk staat een middelhoogbouwblok met een centraal park. Ze heeft ongeveer 7900 inwoners. Ze is daarmee een van de grootste buurten van Haarlem. Het afnemen van de hoeveelheid natuur in Nederland leidde in de jaren zeventig tot een toenemende belangstelling voor diezelfde natuur. Binnen de wijk is daarom bij de aanleg geƫxperimenteerd met een nieuwe aanpak van het groen. De wijk is in zijn geheel aangeplant met inheemse beplanting.

Het zicht op de Verenigde Groote en Kleine Polders aan de westkant en het Molenpark aan de zuidkant versterken de groene beleving van de wijk. Ook geeft dat een relatief lage bebouwingsgraad en bevolkingsdichtheid. De wijk vormt de overgang tussen de stedelijke bebouwing en het agrarische gebied.

molenwijk

De wijk is uitstekend bereikbaar voor alle verkeer. Ze heeft met het openbaar vervoer uitstekende verbindingen naar andere plekken. Zoals met het centrum van Haarlem, met Amsterdam, met het strand van Zandvoort en met Schiphol. Wandelaars en fietsers vinden dicht bij huis plezierige routes naar een zeer gevarieerde omgeving. Voor recreanten is er de Molenplas. Hier kan worden gezwommen, gevaren, gevist en gekanood. Het centrum van Haarlem is met de fiets prima bereikbaar.

De woningen zijn voor bijna zestig procent flats. Molenwijk heeft meer koopwoningen dan de drie andere buurten in Schalkwijk: namelijk 55% tegen 35% in heel Schalkwijk. In de wijk wonen naar verhouding veel 45-plussers en minder jongvolwassenen (20 tot 44 jaar).

Molenwijk is vooral een woonbuurt, maar biedt ook plaats aan ongeveer 330 bedrijven en instellingen. Dat zijn vooral kleine vestigingen met gemiddeld drie arbeidsplaatsen. De wijk scoort wat betreft het aantal werkzoekenden en arbeidsongeschikten minder goed dan Haarlem als geheel, maar wel beter dan Schalkwijk. Het beroep op bijstand is niet alleen lager dan in Schalkwijk, maar ook lager dan in de hele stad.

In de buurtmonitor van de gemeente vindt u meer statistische informatie over Molenwijk.