Muurschildering in Schalkwijk

—  HaarlemIcons  — 17 juli  — Terschellingpad 2  —

Internationaal vermaarde kunstenaar Gaia maakt murals in Schalkwijk.

Dialoog en verbinding

In gesprek met bewoners, wijkorganisaties en initiatiefnemers uit de buurt onderzoekt Gaia het sociale DNA van een wijk, aan de hand van persoonlijke verhalen, individuele belevenissen en gemeenschappelijke ervaringen.

In de visie van Gaia zijn de urban arts, de straatkunsten, bij uitstek geschikt om gemeenschappen te versterken, om mensen met elkaar te verbinden, om inspiratie en kracht te bieden.

Lokale context

In dit project gaat Gaia in gesprek met bezoekers en gebruikers van MooiZooi en van het Wereldhuis van de VMGH (Vereniging van Marokkaanse Gemeenschap Haarlem). Daarnaast luistert hij mee met de verhalen die bij de deelnemers in het project Het Ongeziene Gezien van Marisa Beretta en Stichting Kapsalon naar boven komen, onder meer door middel van de podcast die hierbij gemaakt wordt. De jongeren van Triple Threat gaan aan de slag met hun urban arts, terwijl Dos Hermanos samen met jongeren een videoclip maken over hun buurt in de reeks Haarlem MonumenTaal. Ook de ‘hoge kunst’ speelt een rol: voorvader van het Teylers Museum Pieter Teyler van der Hulst en de collectie van het museum worden onderdeel van nieuw werk dat Gaia in Haarlem zal maken.

Project HaarlemIcons

Gaia is uitgenodigd door de gemeente Haarlem voor de eerste editie van het project HaarlemIcons, dat zich richt op het realiseren van muurschilderingen in de stad in de komende jaren.

Programma en onthulling

Op twee locaties in Schalkwijk zal Gaia een muurschildering aanbrengen: op het gebouw TP2 aan het Terschellingpad, waar onder andere MooiZooi gevestigd is, en op het Wereldhuis van de VMGH (Vereniging van Marokkaanse Gemeenschap Haarlem) aan de Stresemannlaan. Tussen 3 en 15 juli zal de kunstenaar op deze locaties aan het werk zijn. Op zaterdag 17 juli worden de murals feestelijk onthuld door de Burgemeester.

Naast de twee muurschilderingen zal Gaia tevens een tentoonstelling inrichten bij 37PK, Platform voor Kunsten, met de titel Imagined Communities waarin hij recent werk op doek laat zien. Deze expositie loopt van 17 juli t/m 29 augustus en is gratis te bezoeken.

Over de kunstenaar Gaia

Gaia is de artiestennaam van Andrew Pisacane (1988, New York). Opgeleid als kunstenaar aan het Maryland Institute College of Art, nu woonachtig in Baltimore. Hij reist de hele wereld over voor zijn muurschilderingen, die hij onder andere aanbracht in Johannesburg, Cape Town, Montreal, Bushwick, Richmond, Rochester, Sheboygan, Vladivostok, Honolulu, Perth, St. Petersburg, Madrid, Rome, Seoul, Bogota, Oostende, Pisa, Delhi, Heerlen, Kiev en nog meer steden. Daarnaast was zijn studiowerk te zien in solotentoonstellingen in New York City, Los Angeles, Washington, D.C., Chicago, San Francisco, Miami, Baltimore en in Milan, Rome en Seoul.

HaarlemIcons InSchalkwijk – Nieuwe muurschilderingen door Gaia
Onthulling zaterdag 17 juli
Terschellingpad 2 en Stresemannlaan 60 | Haarlem

Imagined Communities – New paintings by Gaia
17 juli t/m 29 augustus
37PK, Platform voor Kunsten
Groot Heiligland 37 | 2011 EP Haarlem | www.37pk.nl | info@37pk.nl | 023-5518432
Donderdag t/m zondag 13-17 uur | gratis toegang