Repair café Boerhaavewijk

  Boerhaavewijk start eigen Repair Café

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een stofzuiger waarvan het snoer niet meer oprolt? Een waterkoker die kuren vertoont? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten?
Weggooien? Mooi niet!
Repair Café Boerhaavewijk organiseert op iedere 1e dinsdag van de maand het Repair Café.

In Wijkcentrum De Ringvaart aan de Floris van Adrichemlaan 98 in Haarlem draait het dan allemaal om repareren. Tussen 20.00 en 22.00 uur zitten diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding (lichte herstelwerkzaamheden) speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil Repair Café Boerhaavewijk bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, want we gooien ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een waterkoker, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.

Stichting Repair Café International
Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in de Boerhaavewijk.

Voor meer informatie:
Jane Snelting, vrijwilliger Repair Café Boerhaavewijk, janesnelting@hotmail.nl Repair Café Meetingz! – Boerhaavewijk – Weggooien? Mooi niet! (wordpress.com) Repair Café – Fixing Together, Worldwide (repaircafe.org)

Met vriendelijke groet,
Jane Snelting