Officiële aftrap Schalkwijk aan Zet

Schalkwijkers mogen zelf 70 duizend euro verdelen om wijk leuker te maken

Van NHNieuws (met video)

19 september 2020, 19.24 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM – Het is een experiment om inwoners meer zelf te laten bepalen: Haarlem geeft Schalkwijk een budget van 70 duizend euro om te verdelen onder projecten om de buurt te gezelliger te maken, te vergroenen of te verduurzamen. 

Het project ‘Schalkwijk aan Zet’ is een onderdeel van de zogeheten Nieuwe Democratie, die de gemeente Haarlem nastreeft. Zo is er al tijd het Initiatievencafé waarbij mensen hun idee pitchen in de hoop er investeerders voor te trekken.

De wijk Haarlem-Zuidwest krijgt als eerste Haarlemse wijk een gelote wijkraad naar Gronings voorbeeld, waar NH Nieuws al eerder een reportage over maakte. En in Schalkwijk mogen dus de inwoners zelf bepalen waar ze budget voor willen uittrekken. Vier weken na de kick-off van het project mogen alle Schalkwijkers vanaf 18 jaar stemmen over welk idee uitgevoerd gaat worden.

Losloopgebied

Paulien Heesbeen is één van de eerste indieners van een plan: “Mijn project is voor de vrije, blije hond”, vertelt ze bij een losloopgebied. Ze wil de berm tussen de drukke Europaweg en de flats graag omhekken, zodat de honden echt lekker los kunnen rennen. “Ik durf haar hier niet los te laten”, vindt ook een hondenbezitter die aangesproken wordt door Paulien over haar idee.

Wethouder Jur Botter vindt het best spannend om de touwtjes uit handen te geven met het wijkbudget voor de Schalkwijker. “Loslaten is moeilijk, maar in het kader van de Nieuwe Democratie hoort loslaten er zeker bij zo af en toe.”

Kloof dichten

Haarlem wil graag de kloof dichten tussen de politiek en de burgers. “Ik zit natuurlijk in de bubbel van de bestuurders en aan de andere kant praat ik veel met burgers”, vertelt wethouder Botter, “en ik zie wel eens dat er verschil is tussen de ideeën. Maar dat heeft ook te maken met wat wel kan en wat niet.”

De Schalkwijkers moeten dan ook zelf ondervinden wat het is om een idee te hebben, het aan de man te brengen en het dan ook uiteindelijk zelf te realiseren.


— Schalkwijk aan zet op Youtube —


Schalkwijk aan Zet

Even geduld alsjeblieft!

Schalkwijk aan Zet gaat op 19 september 2020 van start. Je kan dan op deze website jouw idee plaatsen. Gebruik de zomer om geweldige ideeën voor jouw straat, buurt of je medebewoners te bedenken. Lees de spelregels alvast op de website van de gemeente Haarlem.

Schalkwijk aan Zet. Omdat Schalkwijkers zelf wel weten hoe ze hun wijk mooier, gezelliger, groener en duurzamer kunnen maken.


 

Bewoners weten zelf vaak heel goed wat hun wijk leuker, groener of energiebewuster zou maken. In Schalkwijk begint daarom binnenkort een experiment waarin inwoners zelf bepalen aan welke plannen ze een budget van in totaal 70.000 euro willen uitgeven. Schalkwijk is aan zet!

70.000 euro voor de wijk

Bewoners weten zelf vaak heel goed wat hun wijk leuker, groener of energiebewuster zou maken. In Schalkwijk begint daarom binnenkort een experiment waarin inwoners zelf bepalen aan welke plannen ze een budget van in totaal 70.000 euro willen uitgeven. Schalkwijk is aan zet!

Iedereen met een mooi plan voor Schalkwijk mag zijn of haar idee aandragen. Dat kan in de periode van 21 maart tot en met 18 april. De ideeën moeten passen in een van de 3 thema’s:  ontmoeten, duurzaam en ‘op straat en groen’. Een idee indienen kan op de speciale website www.haarlem.nl/schalkwijkaanzet, die vanaf 21 maart online is.


—- 21 maart 13.30 uur aftrap van Schalkwijk aan Zet —-

Hoe vaak krijg je als bewoner het aanbod van een pot geld voor jouw wijk? In Schalkwijk starten we een experiment waarin inwoners zelf mogen bepalen waar ze budget aan uitgeven. Iedereen met een hart voor Schalkwijk kan zelf ideeën aandragen om de wijk leuker, gezelliger, groener, mooier of energiebewuster te maken. Voor die plannen is in totaal €70.000 beschikbaar. Alle Haarlemmers kunnen een idee indienen voor Schalkwijk. Van een speelplek tot jeu-de-boulesbaan en insectenhotels.
Plannen die minimaal vijftig likes weten te halen en de haalbaarheidscheck doorstaan, gaan door naar de laatste ronde. Daarin bepalen Schalkwijkers welke ideeën uitgevoerd gaan worden.

De website van Schalkwijk aan Zet gaat vanaf 14 maart live. Via deze website kunnen Haarlemmers vanaf 21 maart tot en met 18 april een plan indienen. Zij voeren zelf campagne en proberen zoveel mogelijk wijkbewoners enthousiast te krijgen voor het plan.

Meer weten over Schalkwijk aan Zet? Kom dan op 21 maart 13.30 uur naar de aftrap van Schalkwijk aan Zet in Winkelcentrum Schalkwijk. Kom maar op met die plannen; Schalkwijk is aan zet!