Wim 40 jaar bij Vogelhospitaal

De zaterdagvrijwilliger laat zich het gebak goed smaken. (Foto: Vogelhospitaal).

Onmiskenbaar is Wim Bosch’ 40-jarige inzet voor de vogelstand in het algemeen en het jubilerende Vogelhospitaal in het bijzonder. Zijn vastberadenheid heeft menig slachtoffer van een wisse oliedood gered.

Stad en land afrijden om een bijzonder vogeltje te zien zal de bioloog niet snel doen. En welke soort nou favoriet is? Na enig aandringen noemt de vroegere voorzitter en penningmeester de zeekoet. Door kennis uit boeken, de praktijk en uitwisseling van informatie met andere opvangcentra werd hij specialist in het redden van olieslachtoffers. Wim: “Nee niet gelijk wassen, eerst tot rust laten komen en aansterken. Hoeveel horen ze eigenlijk te wegen en hoe krijg je het verendek weer waterdicht?”

Met anderen stond hij aan de wieg van de Stichting Olieopvang Nederland (SON), een organisatie die inmiddels gesmeerd loopt. Dankzij strenger toezicht op olielozingen en minder rampen met tankers, wordt de zeekoet tegenwoordig nog zelden binnengebracht. “Soms een verzwakte eerstejaars die nog niet zo goed vissen kan.” Maar in het algemeen zijn vogels wel vaker het slachtoffer van plasticvervuiling.

In zijn vrije tijd verzamelt Wim schelpen en geniet hij van wandelen door de natuur. “Het kringloopsysteem is zo wonderbaarlijk vernuftig. Helaas dreigen wij dat als mensen met onze expansiedrift en vervuiling om zeep te helpen.”

Ook minder gewichtige kost spreekt tot zijn verbeelding. Zoals de crimi’s NCIS en CSI alsmede het onvolprezen fantasierijke oeuvre van StarTrek.

Wim op onderzoek in zijn jongere jaren. (Foto: Vogelhospitaal).

Aan opgeven denkt de pensionaris die als 11-jarig jongetje bevangen werd door de natuur, nog lang niet. Hij is ook nog twee dagen per week actief bij het Pieter Vermeulenmuseum.
Een andere grote jubilaris deze maand is het Vogelhospitaal zelf. Op 22 maart 2021 viert zij haar 65-jarige mijlpaal!

Marieke van der Leij,
Communicatiemedewerker,
Stichting Vogelrampenfonds
www.vogelhospitaal.nl

Ons opvanggebied omvat: Haarlem, Bloemendaal, Overveen, Heemstede, Bennebroek, Vogelenzang, Aerdenhout, Bentveld, Zandvoort, Spaarndam, Santpoort, Driehuis, Velserbroek, IJmuiden, Hoofddorp, Nieuw-Vennep en de Bollenstreek