Wintertips voor tuinvogels

Haarlem, 9 januari 2024

Liever geen brood, wel ongezouten zaden en noten

Wintertips voor tuinvogels

HAARLEM-NOORD – Sommige mensen verkeren in de veronderstelling dat brood goed is voor vogels. Toen het Vogelhospitaal werd opgericht in 1956 wist men niet beter. Maar brood bevat te veel zout en te weinig voedingsstoffen voor onze gevederde vriendjes, dus oud zullen ze er niet mee worden.

Deze Grote Bonte specht geniet van een voedzame vetstaaf zonder zout. (foto Huib Derksen – Vogelhospitaal)

Maar wat dan wel? “Het beste kan je noten en zaden voeren die in verschillende variaties bij tuincentra en dierenwinkels te koop zijn,” aldus medewerkers van het Vogelhospitaal. “Vetbollen zijn ook een lekkernij maar wacht daarmee tot het echt vriest. Tot die tijd zouden vogels zelf genoeg vetten moeten kunnen halen uit hun eigen voeding. Bij vorst gaan ze meer energie verbranden om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Die is een stuk hoger dan bij de mens, namelijk 41 graden.”
Overigens zijn plastic netjes om vetbollen gevaarlijk omdat vogelpootjes erin verstrikt kunnen raken, met breuken of de dood tot gevolg. Beter is om het bolletje in een ijzeren houder of een zogeheten ‘voersilo’ te stoppen.


Een grote verdienste is het planten van bladhoudende struiken en heesters omdat die als beschutting tijdens storm of regen dienen en nestgelegenheid bieden. Ook welkom is een schoongemaakt vogelhuisje.
Water aanbieden is wenselijk, mits het niet vriest. “Bij koud weer kunnen vogels erdoor onderkoeld raken als ze er in gaan badderen, dus zet ook geen warm water in de tuin,” aldus het hospitaal. “Suiker in water is eveneens een slecht idee, omdat dit een plakkerig laagje op de veren kan veroorzaken waardoor de vogel in de problemen komt.”


Verder is het geen overbodige luxe om voer- of waterbakken eens per week schoon te maken om ziektekiemen af te weren waardoor vogels langer gezond blijven en de mens langer van hen kan genieten!

Met vriendelijke groet,

Marieke van der Leij,
Communicatiemedewerker,
Stichting Vogelrampenfonds
www.vogelhospitaal.nl

Ons opvanggebied omvat: Haarlem, Bloemendaal, Overveen, Heemstede, Bennebroek, Vogelenzang, Aerdenhout, Bentveld, Zandvoort, Spaarndam, Santpoort, Driehuis, Velserbroek, IJmuiden, Hoofddorp, Nieuw-Vennep en de Bollenstreek.